Inspiratie: Grass-free lawns

Ik kijk graag elke week naar BBC’s Gardeners’ World, maar dat wordt vooral uitgezonden in het belangrijkste tuinseizoen: van maart tot oktober. Gelukkig was daar afgelopen winter The Great British Garden Revival, een poging om de Britten weer aan het tuinieren te krijgen. In elk programma kwamen twee ontwerpers/tuinliefhebbers aan het woord om iets aan te prijzen, bijvoorbeeld vijvers, de moestuin en ook…gras.

Nou heb ik niets met gras als strak geknipte gazonnetje, dus de teleurstelling was groot. Deze keer zou er weinig voor mij bij zijn, maar toch maar blijven kijken. Het ene strak geknipte gazonnetje volgde op het ander, zucht. Halverwege het programma was daar echter een heel kort stukje, het zal maximaal 3 minuten zijn geweest, wat de boel voor mij op de kop zette: Grass-free Lawns!

Ik liet alles vallen en pakte meteen de computer om er meer over op te zoeken en dat vond ik op grass-free lawns. Lionel Smith begon in 2010 met het behalen van zijn PhD aan de Universiteit van Reading, met een onderzoek naar een gazon zonder gras. Als kleine jongen was hem opgevallen dat na een vakantie en een drogere periode het traditionele grasveld er slecht bij lag, het enige groene ertussen was de klaver die het wel overleefde. En dat vond ‘ie eigenlijk veel mooier, zijn vader was het niet met hem eens. Als kleine jongen liet hij het daar bij, maar helemaal uit zijn gedachten verdween het nooit.

Zijn onderzoek wees uit dat een gras-vrij gazon tot 90% meer bloemen bevat en tot 25% meer insecten aantrekt dan een traditioneel gazon. Een gras-vrij gazon moet ongeveer 4 keer per jaar terug geknipt worden, tegenover een traditioneel gazon dat in het groeiseizoen bijna elke week gemaaid moet worden. En een gras-vrij gazon heeft eigenlijk geen bemesting nodig. Dus meer bloemen, minder onderhoud, meer insecten en minder chemische middelen: wie wil dat nou niet? Ik wil het wel!grass free lawn