Inspiratie: de prairietuin

Het is op dit moment een behoorlijke trend aan het worden: de prairietuin. Daarom hier het hoe en waarom van de prairietuin.

De prairietuin is geïnspireerd op de prairies van Noord-Amerika.IMG_7838 Daar groeien veel grassen in combinatie met bloeiende vaste planten. In Duitsland zijn in de laatste 50 jaar veel nieuwe siergrassen gekweekt en ontstond het idee de prairies van Noord-Amerika te vertalen naar de siertuin.

In het kort betekend de prairietuin dus een combinatie van siergrassen en bloeiende vaste planten. Er wordt wel specifiek gekozen voor sterke grassen en vaste planten, die weinig onderhoud vragen: ze hebben stevige stengels en bloeien lang. Veelal wordt er ook gekozen voor vaste planten die in de winter ook hun sierwaarde behouden, de uitgebloeide bloemknoppen blijven de hele winter intact.

IMG_7836Het grootste voordeel van de prairietuin is zijn onderhoudsniveau. Wanneer de tuin eenmaal volgroeid is, vraagt de tuin in feite maar één keer per jaar onderhoud: snoei in het voorjaar. Doordat planten dicht op elkaar staan, krijgt onkruid geen kans. Wil je de kans op onkruid nog verder verkleinen, dan kun je er voor kiezen de bodem met een dikke laag (10 cm) lava split te bedekken.

IMG_7839