Aanleg: de erfafscheiding

Het is tijd om de eerste grote stap te zetten naar een nieuwe tuin. De oude coniferenhaag gaat eruit en er komt een nieuwe erfafscheiding voor terug!

Toen we dit huis in 2013 kochten stond er een enorme, verwaarloosde coniferenhaag. Ruim een meter breed, zeker 2,5 meter hoog en de laatste jaren verkeersituatie haag voorafd gesnoeid waardoor er veel bruine plekken in waren ontstaan. En hoe graag ik ook zou willen: een coniferenhaag in zo’n toestand is niet meer te redden. Hiernaast zie je een foto van de oude situatie, de foto is van bovenaf genomen.We besloten professionele hulp in te schakelen bij het weghalen van de haag, het ging namelijk om ongeveer 50 meter aan coniferenhaag. Gelukkig vonden we hulp bij dujardinier, die ons graag wilden helpen bij het verwijderen en afvoeren van de haag.

‘s Ochtends vroeg situatie haag tijdensstonden de mannen gereed met een kettingzaag, mini-kraan en een enorme 40 (!) kuub container. In no-time waren de individuele coniferen omgezaagd en begonnen de mannen met het verwijderen van de kluiten. Pas als alles weg is, besef je hoeveel ruimte de coniferenhaag in beslag nam en hoeveel licht de haag op sommige plekken blokkeerde. Na een dag hard werken zijn we een coniferenhaag armer en een heleboel licht in huis rijker!situatie haag nieuw

Twee dagen later werden de nieuwe materialen voor de erfafscheiding geleverd. De keus is gevallen op een combinatie van beukenhaag en klimplanten.

Hiernaast de situatie na een paar dagen hard werken. Een jonge beukenhaag afgewisseld met palen waartussen we verschillende klimplanten laten groeien. De keus qua klimplanten is gevallen op diverse soorten Clematis (Bosrank) en Wisteria (Blauwe Regen). Verder heb ik veel ruimte gelaten voor klimfruit, zoals Vitis (druif) en diverse soorten Rubus (Framboos, Braam en Japanse Wijnbes).