Tips: verspenen

In de huidige moestuinrage is het een woord dat je veel tegenkomt: verspenen. Maar wat is het, waarom moet het en hoe moet het? Hier een uitleg!

Verspenen is een ander woord voor oppotten, je zaailingen worden in feite te groot voor hun bakje en moeten een grotere pot krijgen. Je zaailingen staan waarschijnlijk in zaaigrond en dat is arm aan voedingsstoffen, het is nu de tijd ze meer voeding te geven en ze in potgrond te zetten.Potje met potgrondZaailing twee bladeren

Wat ben je nodig? Je zaailingen; belangrijk is dat ze hun echte bladeren hebben (dat zijn de tweede set bladeren die aan het plantje komen), een klein potje om ze in te zetten gevuld met potgrond en iets om de zaailingen voorzichtig uit de grond te krijgen; ik gebruik een vork. Je kunt het ook proberen met een potlood of pen.

 

Zaailing uit grondZaailing wortelgestelAls eerste haal je voorzichtig de zaailing uit de grond met behulp van je vork. Zet de vork ruim naast de zaailing en duw de vork rustig omhoog en trek zachtjes aan het plantje. Je wilt de worteltjes zo min mogelijk beschadigen, dit moet met beleid gebeuren. Als het goed is het je nu een klein plantje met al een behoorlijk wortelgestel in je handen.

 

Zaailing in nieuw potjeZaailing aandrukkenNu pak je er het potje gevuld met potgrond bij. Ik gebruik potjes van 9 cm doorsnee, de zogeheten P9-potjes. Deze zie je vaak in tuincentra gevuld met plantjes voor in de tuin, gooi deze potjes dus niet weg! Je kunt ze nog goed gebruiken. Maak ruimte in het potje voor het plantje, ik doe dit met de achterkant van mijn vork. Laat het plantje voorzichtig in het potje zakken, de zaailing mag gerust wat dieper gepoot worden tot aan de eerste set blaadjes (de kiemblaadjes). Uit het stengeltje komen dan vanzelf nieuwe worteltjes en hoe meer worteltjes hoe sterker de plant uiteindelijk zal zijn.

Zaailingen verspeendDoe dit met al je zaailingen en je krijgt een mooie verzameling verspeende plantjes. Geef ze wat water en zet ze op een lichte plek terug zodat ze verder kunnen groeien. In mijn geval gaat het om paprikaplantjes die ik nog een tijdje binnen laat doorgroeien. Zodra het buiten warmer wordt, zet ik ze af en toe buiten om te rustig te laten wennen aan het buitenklimaat. ’s Nachts gaan ze dan nog naar binnen. Na half mei kunnen ze dan definitief naar buiten, ik zet ze dan lekker warm in een kas.