Tip: zelf kweken

Naast de moestuin heb ik sinds kort twee kweekbakken, gemaakt van gerecycled materiaal. Die kweekbakken heb ik om zoveel mogelijk zelf mijn eigen groente en vaste planten voor te kweken vanaf zaad. Als eigenaar van een flinke tuin, kan het behoorlijk in de papieren lopen om alle planten te moeten kopen. Maar ook als je een kleine tuin hebt, kan het leuk zijn om zelf plantjes op te kweken vanaf zaad.

Ik heb veel van mijn plantenzaden gekocht bij de Cruydthoeck en mijn groentezaden komen bij de Bolster vandaan. De beide webshops zijn voor mij net snoepwinkels!
Planten opkweken vanaf zaad lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Waar je op moet letten is dat je zaaigrond koopt bij bijvoorbeeld een tuincentrum. Gewone potgrond heeft de neiging schimmelig te worden in een gesloten kweekbak, weet ik uit ervaring, en dan gaat het niks meer worden met de zaden. De jonge worteltjes van de kweek kunnen vaak ook slecht tegen gewone potgrond, er bestaat het risico van het verbranden van de worteltjes. Zaaigrond is armer, waardoor de worteltjes goed kunnen groeien.
En zelfs als je geen (kleine) kweekbak hebt, kun je in huis plantjes opkweken. Ik heb het zelfs al eens gedaan in gewone potjes met een doorzichtige plastic zak erover. Werkt prima!

Het gaat behoorlijk goed met de eerste kweek. eigen kweekBinnenkort ga ik de eerste kweekjes uitplanten naar hun definitieve plek in de tuin en met een beetje mazzel heb ik dit jaar al de eerste bloemen. In mijn handen heb ik een kweek van de Grote Kaardebol (dipsacus fullonum), wat meer op de voorgrond zie je een aantal bakjes met Incarnaatklaver (trifolium incarnatum). Het geeft een goed gevoel wanneer je een paar zaadjes in de grond stopt en je na een paar weken groene puntjes boven de grond uit ziet komen en het blijft wonderlijk dat dit uiteindelijk uit kan groeien tot flinke plant. Dus, heb geduld! Een tuin hoeft niet meteen ‘af’ te zijn, laat het onder je eigen handen langzaam groeien.